В северната ни съседка, с която уж заедно вървим по пътя на (все още) Обединена Европа, управляващите решиха, че все пак народът заслужава повече внимание и грижи и намалиха ДДС или Данъкът добавена стойност за книгите и учебната литература падна на 5% в Румъния от 1 януари 2016 година. Същата стана ставката и за пресата: вестници, списанията, алманаси и др. Там вече можете да си купите добре издадена книга за 5-7 лева, дори и с твърди корици, докато у нас, за подобна ще трябва да платите поне три пъти повече!

Също само с минималните пет на сто вече се облагат билетите за кино, театър, опера, балет, за музеите и дори за спортните събития. Те и досега се ползваха със завидно данъчно облекчение, като ДДС беше само 9% !

А при нас?

Т.н. „делегирани бюджети” съсипаха не само българското образование (освен другите нелепи реформи), но нанесоха сериозни щети и на театралното и музикалното изкуство у нас, с които доскоро се гордеехме.

Да, наистина, какво да кажем за нас?

В България данъкът е цели 20%, и издателите и писателите справедливо определиха този данък за книгата като „данък- убиец на българската книга и духовност”. Но след като повечето от нашите управляващи почти не четат, не стъпват в Операта или в зала „България”, какво можем да очакваме от тях?

Ще припомним, че у нас облекчение ползва само туризмът. А данъкът за хазарт, тото и лотария у нас варира от 10 до 15 на сто. По тези въпроси нашите „народни избраници”, особено тези от ГЕРБ, упорито мълчат. За тях културата е „последната дупка на кавала”, самите те няма нужда от нея, а защо народът да бъде културен, след като опростачен се управлява по-лесно, нали?! Младите и част от цвета на нацията вече ги няма, остава горките пенсионери и малцинственият електорат, за да се върнат на „бял кон”, както вече най- нагло го заявиха!

НО РЕФОРМИТЕ ПРИ СЪСЕДИТЕ НЕ СТИГНАХА ДО ТУК!

Студентите в Румъния ще пътуват безплатно с вътрешния железопътен транспорт от 1 февруари, съобщи агенция Аджерпрес. В края на миналата седмица правителството одобри извънредно постановление, което предвижда студентите в редовна форма на обучение в акредитираните висши учебни заведения да ползват безплатен вътрешен железопътен транспорт във всички направления. Румънските студенти ще пътуват безплатно с всички категории влакове, втора класа.

В първите дни от управлението си кабинетът прие още решение за увеличение на минималната работна заплата тя се равнява на 630 лева.

Повишени са и възнагражденията на местната публична администрация, на хората на изкуството и културата, на работещите в сферата на образованието и здравеопазването!

...

Смъкването на ДДС е част от цялостна данъчна реформа в Румъния, която вече ни изпреварва в редица области. Общата ставка се понижава от 21 на 19%, но тази за храните и лекарствата падна още през м. г. на 9 на сто. Там можете да си купите добри и доста по-евтини от нашите лекарства.

Да не говорим за подкрепата на културата, която не се съсипва от нелепи реформи и от един некомпетентен, самозабравил се, министър-турчин – подигравка с хилядолетната българска култура.

Тук ще припомня, че Великобритания, Ирландия, Швеция, Полша, Норвегия и Русия са освободили напълно книгите от данък.

В Германия има голяма преференция 7% за книги - при 17% за всички останали стоки и услуги.

В Чехия данъкът за печатните произведения (книги, учебници, преса) е също по-нисък, отколкото у на - 9% при 19% за останалите стоки, производства и услуги... Коментарът е излишен....

ПП – НОВОИЗБРАНАТА КМЕТИЦА НА БУКУРЕЩ ОБЯВИ, ЧЕ ГРАДСКИЯТ ТРАНСПОРТ В СТОЛИЦАТА СТАВА БЕЗПЛАТЕН (С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА МЕТРОТО, ЗА КОЕТО СУМАТА НА БИЛЕТА Е ОКОЛО 60 СТОТИНКИ).
http://svobodenpisatel.org/…/2013-01-…/379-ognyan-stamboliev