Докато Ернан Кортес в моята книга завладява и разрушава столицата на ацтеките, блестящия Теночтитлан, американците си приключиха дългата президентска кампания и си избраха…. изненадващо за мене, Доналд Тръмп.

Може и да е логичен този избор.

Само че, нестандартен се оказа този президент. Оставя налудничаво впечатление след себе си. За много неща. За отношението му към медиите, например. За бежанците и емигрантите. За мечтата на американците, особено като отмени здравната реформа на Обама, за нападението над Сирия, за уволнението на шефа на ФБР!..

Но защо в книга за Мексико набърквам Тръмп?

Ще питате или да отговоря?

Заради заканата му да вдигне стена открай докрай по границата с Мексико. Така щял да спре мексиканците и дрогата, които преминават в САЩ. И да защити националната сигурност на страната си. И още се закани Тръмп, че той ще вдигне стената, а Мексико ще я плати.

Няма такова нещо! – провикна се на следващия ден Енрике Нието Пеня, мексиканският президент. От което стана ясно, че нещата на тази граница и отношенията между двете страни още ще се затягат. Ситуация, която точно изразява пророческата фраза на дон Порфирио Диас, произнесена в края на деветнайсети век: „Нещастно Мексико, толкова далеч от Бога и толкова близо до Съединените щати!”

Аз ще задам един прям въпрос:

Може ли стената на Тръмп по 3141-километровата граница да гарантира националната сигурност на САЩ? Тази граница е единствената на света, пресичана годишно с позволение от 350 милиона души и без позволение от два милиона и половина. На другата страна работят нелегално 11 милиона мексиканци.

Публицистът Фернандо Порас разказва в есето си „Стената”, че от двехилядната година насам под границата са прокопани 21 тунела между Мексико и Калифорния и още 15 другаде по границата. Изключително трудно станало да ги намират граничните власти, въпреки инфрачервените и сеизмичните сензори, въпреки колите за преследване, въпреки големия граничен персонал и всякаквите новости, измислени специално за целта. Тунелът обикновено свързвал магазин, склад или друга сграда в Щатите, с магазин, склад или друга постройка в Мексико. Най-новият тунел бил дълъг 1150 метра, прокопан е на 26 метра дълбочина, има добра вентилационна и електрическа система. Разбирате ли докъде са стигнали нещата? Тук не си прокопава път някой си Хуанито. Нито няколко „койоти”, така наричат трафикантите. Правят го могъщи организации, каквито са наркокартелите и бог знае още кой…

Работата е в това, че в Мексико тези хора нямат работа. А от тях се нуждаят земеделието, ресторантьорството, месопреработването, поддържането на хигиената… и още, и още… на Съединените американски щати, чийто президент е Доналд Тръмп.

От книгата на Здравка Димитрова

Мехико Махико прегръщам те горещо


http://svobodenpisatel.org/…/2012-12…/951-zdravka-dimitrova…