ТЕОДОР ЙОРДАНОВ ХРИСТОВ е роден на 22 май 1969 година в град София. Завършва философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, магистър е на философските науки ( 1998 г. ).

Интересува се от въпросите на изобразителното изкуство, литературата, философията, религията. Публикува статии, есета, литературна критика и стихотворения във вестниците „Отечествен фронт“, „Арт“, „Литературен форум“, „Литературен вестник“, „Вестник за жената“ и др. Приет за член на Съюза на българските журналисти (1999).

Усмивката на Бога“, философска есеистика, е първата му книга. В нея авторът има амбицията да каже своята дума във философията за битието на Бога и на Човека, които според него са свързани в неразрушима любов. (ИК „Сребърен лъв“, София, 1996 г.)

Нощта на моя ден“ е втората му книга; това е сборник с негови стихове. Публикуват се за първи път. В тях живее неговият млад свят, живеят неговите чувства, вълнения, мечти, духовност. (ИК „Светулка 44“, София, 2008 г.)

Пародии“ е третата му книга, в която са събрани усмивките на автора. Това са поетически иронии. Техният римуван глас може да ни накара да не бъдем безучастни свидетели на случващото се около нас и в нашия живот. Публикуват се за първи път. (ИК „Факел“, София, 2012 г.)

Негови стихотворения са поместени в сп. „Пламък“, сп. „Везни“, сп. „Море“, в австрийското списание „Райбайзен“ (2012 г.). Представен е от Кирил Попов в сп. „Философски алтернативи“ 6/2015. и във в. „Новият Пулс“ и в. „Словото днес“.

Киркегор танцува свободата“ е двуезично издание (български, английски) на неговата философска студия „За необходимостта от една по-висша хармония между естетическо и етическо, изведена от философията на Сьорен Киркегор“.

Студията се издава по случай 200-годишнината от рождението на датския философ Киркегор. Публикува се за първи път. (ИК „Коралов и Сие“, София, 2013 г.) Четвъртата книга на Теодор Христов се намира и е вписана в богословския отдел на библиотеката на Изследователския център „Сьорен Киркегор“, Копенхаген, Дания.

През моите очи“ (Споделено за книги, филми, картини...) е петата книга на Теодор Христов, в която част от публикуваното се печата за първи път. (ИК „Коралов и Сие“, София, 2015 г.) Събраното в нея (и разказите, и есетата, и статиите, както и литературната и кинокритиката) ни запознава с размислите, чувствата и вълненията на творец с разностранен талант.

Новото издание на „Нощта на моя ден“, първата стихосбирка на младия и талантлив поет, писател и философ Теодор Христов се издава по повод 10 години от деня, в който той без време напусна този свят, само на 38 години...

11 декември 2007 г.

Изданието е обогатено с четири негови неиздавани досега стихотворения, с критически отзиви, бележки, анотации, снимки, илюстрации, спомени, публикувани в пресата през последните 10 години. Така пред читателя се очертава по- релефен негов профил, бидейки оценен от видни литературни изследователи, писатели, поети. Посланията в сътвореното от

него е събрано и издадено вече в 6 книги.

Нощта на моя ден“ е шестата книга на Теодор Христов. Представени са неговите стихове, а след тях „Памет за Тео“ - страници посветени на неговия живот и творчество. Книгата е издание на „Издателско ателие Аб“, София, 2017 г.

Представен е със свои стихове в антология „Отражения“ и в своеобразната антология „София, моя любов“, стихове посветени на столицата ни, издания на Съюза на свободните писатели (Издателство „Пропелер“, София, 2015 г.).

Със свои стихове участва и в уникалната антология „Истории с крила и опашки“ с герои представители на животинския свят, издание на Съюза на свободните писатели в България. (Издателство „Пропелер“, София, 2017 г.).

През 2018 г. участва със свои стихове в издадената антология „Графити“, както и в антологията „AQUA”, в която авторите пресъздават взаимодействията вода – човек. Издания на ССП в България (Издателство „Пропелер“, София 2018 г.).

Теодор е приет за член на Съюза на свободните писатели в България (посмъртно 2012 г.). По случай 1 ноември ‒ Ден на народните будители, Съюзът на свободните писатели в България удостоява със звание „Народни будители 2015“ посмъртно поета, писателя и есеиста Теодор Христов за цялостно литературно творчество.

Съюзът на българските журналисти награди с Грамота – Специална награда – 2015 г. Теодор Христов посмъртно за ярката му публицистика в книгата „През моите очи“.

Негови творби са представени в предаването „Артефир“ на радио „Христо Ботев“ и предаването за култура на „Дарик радио“.

Салон за култура и публицистика „Журналист“ към СБЖ също награди Теодор Христов посмъртно за неговата активна журналистическа дейност и за неговата публицистична книга „През моите очи“ с Почетна грамота на името на поета и сатирика Христо Смирненски (2015 г.).

През 2017 г. е награден с грамота за цялостно литературно

творчество за спечелен конкурс „Изящното перо“ - гр. Чикаго,

САЩ. За спечелен литературен конкурс „Дъгата на мира“ на Руския културно-информационен център през 2017 г. му е присъдена награда грамота за есето му „Камбаните бият тревога“.

Поезия:

ТЕОДОР ХРИСТОВ – ПРОЛЕТТА НА ПОЕТИТЕ В БЯЛО Е...

Белетристика:

 ТЕОДОР ХРИСТОВ – Ж М И Ч К А

Есеистика:

ТЕОДОР ХРИСТОВ – МАЛКИЯТ ВСЕЧОВЕК

Критика и отзиви за автора: