Член на Съюза на свободните писатели. Родена е на 06.03.1957 година в град Попово, община Търговище. Основно образование получава в училище „Н. Й. Вапцаров”, град Русе, където е дописник към вестник „Септемврийче” и води кореспонденцията от името на учениците с майката на патрона - Елена Вапцарова. Средно образование придобива в Руска Езикова Гимназия „Максим Горки”, гр. Русе, а след нея завършва Институт по международен туризъм в гр. Варна, специалност Организация на туризма с руски и полски езици, задоволително владее и английски.

Авторка е на книгите ”Когато вятърът заплаче” (лирика, 1995), „Зарът е хвърлен”(лирика, 2000) и „Рибена чорба” (сатира, 2001).

Член е на Литературен клуб „Зора”, към едноименното русенско читалище с ръководител драматургът на русенския драматичен театър Крум Гергицов.

Има творчески изяви във вестниците ”Уикенд”, ”Труд”, ”За жената”, ”Лична драма”, ”Нощен труд”, ”Стършел”, ”Ретро”, ”Минаха години” и др., а също и в поетическия сборник на русенския клуб „Медик“.

Награди е получавала от радиоконкурси. Била е гост в нощен радио блок ”Темпо”в Русе. Има трета награда за превод на стихове от Пушкин, организиран от Руското консулство, трета и втора награди за разкази, участвали в конкурси на вестник „Лична драма”, поощрителна награда от миналогодишния международен конкурс на Магдалена Роса - „Поезия благоуханна и вечна”.

За нея литературният критик Живодар Душков пише следното: ”Когато прочетох стиховете имах чувството, че се докосвам до мозайка. Възприех ги като поетични късове, побрали нюансите на ежедневието. В тях срамежливо надигаше глава Азът на героинята. До него пък се спотайваше лирическа история, в която някои от нас могат да се познаят...”

Поезия:

ЕЛЕНА ВЛАЙКОВА - НЯМОТО СЛЪНЦЕ, СВИДЕТЕЛ НА ВРЕМЕТО...

ЕЛЕНА ВЛАЙКОВА - КАТО ПО МОКЪР МОРСКИ ПЯСЪК...

Белетристика:

ЕЛЕНА ВЛАЙКОВА – ФИНАНСОВИ ВЪЛНЕНИЯ


Хумор и сатира:

ЕЛЕНА ВЛАЙКОВА – ГОЛА ЛИМОНАДА...

Информация за авторката:

ЕЛЕНА ВЛАЙКОВА С НОВА КНИГА ЗА ЖИВОТА