Мария Атлиман (Мария Петкова Илиева) е родена в София.

Завършва българска филология и работи като учителка по български език и литература, преди да се посвети на семейство и три деца.

Нейни стихове и импресии в проза са печатани във вестниците „Родопски устрем” и „Тракия”.

Поради съвпадение на имената ѝ с тези на популярна певица, Мария Илиева издава първите си две книги „Носталгия по Копривщица”, (издателство „Симелпрес”, 2013 г.) и „Разпилени слънца”, (издателски комплекс – УНСС, 2013 г.) като Мария Герджикова, но е принудена да се откаже и от това име. Огромната ѝ любов към морето намира израз в избора ѝ на нов псевдоним – Атлиман – “Заливът на буйните коне”, Северният плаж на град Китен.

Кратките поетични творби, с които започват някои от главите в първия ѝ издаден роман „Сангрит”, (издателство „Пропелер”, 2018г.), са събрани в поредната книга на авторката - „Стиховете на Сангрит”, (издателство „Пропелер”, 2018г.)

Мария Атлиман членува в Съюза на свободните писатели в България и участва в сборниците, издадени от ССПБ – „Истории с крила и опашки”, (издателство „Пропелер”, 2017 г.), „Аqua”, (издателство “Пропелер”, 2018 г.) и „Тракийски рапсодии”, (издателство „Пропелер”, 2019 г.), както и в две от антологиите на същия съюз – „Отражения”, (издателство „Пропелер”, 2015 г.) и „Графити”, (издателство „Пропелер”, 2018 г.)

Мария Атлиман получава трета награда от националния поетичен конкурс „Памет”, 2017 г. за стихотворението си „Моля ти се”, отличено и на Международната среща на поети от балканските страни в Скопие, 2018 г.

Поезия:

МАРИЯ АТЛИМАН – МОРЕТО СЕ ЗАГЪРНА СЪС МЪЛЧАНИЕ... 

Белетристика:

МАРИЯ АТЛИМАН – БЯЛАТА РИЗА НА ГЕРДЖИКА

Информации, свързани с авторката:

РЕЗУЛТАТИ ОТ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС "ЕСЕН" (2021 г.)